Online therapie

Wat is online therapie?

Online therapie, ook wel ‘e-health’ genoemd, houdt in dat je kunt inloggen op een speciaal hiervoor gebouwde site waar je met je psycholoog in een beveiligde omgeving kan communiceren. De psycholoog kan je op deze site behandelmodules aanbieden. Tijdens het doorlopen van de online behandeling ontvang je als cliënt regelmatig feedback van je psycholoog, zodat je tussen de sessies door bezig blijft met vooruitgang. Online therapie vindt aanvullend plaats op face-to-face behandelgesprekken met je psycholoog en is dus geen vervanging voor de gesprekken (gesprekken komen niet te vervallen).

Waarom online therapie?

De laatste jaren is het internetgebruik onder onze cliënten sterk toegenomen en daardoor is e-health een stuk populairder geworden. E-health maakt de communicatie met onze cliënten gemakkelijker en veiliger. E-health maakt het mogelijk om als cliënt verschillende modules met informatie, filmpjes en vragen te doorlopen. Je kunt een dagboek bijhouden en met je psycholoog mailen binnen een beveiligde online omgeving. Veel van onze cliënten ervaren e-health als een waardevolle aanvulling op de behandeling en vragen er zelfs specifiek naar.

Wat kan ik verwachten?

Praktijk GvR heeft gekozen voor het e-health platform van Minddistrict. Dit is een gebruiksvriendelijk en veilig platform met veel handige functionaliteiten. De tijd die de psycholoog besteedt aan het lezen en feedback geven op de doorlopen modules en mails, wordt geregistreerd als behandeltijd en valt binnen de twee tot twaalf sessies die vergoed worden binnen de Basis GGZ. Een praktijksessie van een uur kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor vier online sessies van een kwartier. Minddistrict heeft een zeer divers aanbod aan online modules ontwikkeld, waardoor er altijd modules zijn die goed op jouw klachten aansluiten.

Wat gebeurt er na mijn aanmelding?

Na je aanmelding voor een behandeling nodigen we je uit voor een face-to-face intakegesprek van 30 tot 45 minuten. Meestal lukt dit binnen 2 weken. Tijdens de intake staan we uitgebreid stil bij je (hulp)vraag en je klachten om te kijken wat er zoal speelt. Uiteraard kijken we of e-health als methode geschikt voor je is. We geven je ook informatie over de werkwijze van Praktijk GvR. Op basis van dit gesprek stellen we een behandelplan op en we maken afspraken over onze contactmomenten. Als alles in orde is, ontvang je een e-mail met een uitnodiging voor Minddistrict. Je kunt dan direct beginnen met de behandeling. Tijdens je behandeling ontvang je regelmatig feedback van je psycholoog.

Hoe ziet een online behandeling eruit?

Praktijk GvR biedt enerzijds behandelingen aan die hoofdzakelijk uit face-to-face sessies bestaan en waar e-health een ondersteunende rol in vervult, zodat mensen ook tussen behandelsessies in vooruitgang kunnen blijven boeken. Deze methode is met name handig bij behandeltechnieken waarbij het belangrijk is om buiten de sessies om veel te oefenen met een nieuwe manier van denken of met nieuw gedrag. Anderzijds kan de focus ook juist liggen op een online behandeling en worden slechts enkele face-to-face sessies ingepland ter ondersteuning en evaluatie. Deze methode is vooral geschikt voor mensen die goed zelfstandig kunnen werken, die praktisch aan de slag willen en die bijvoorbeeld geen tijd hebben voor een face-to-face behandeling.

Contact

Denk je dat een online behandeling misschien wel wat voor jou is? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 06-28648464 of door ons te mailen op info@praktijkgvr.nl. Je kunt ons ook een bericht sturen via het contactformulier op de site.