Werkwijze

Eerste Gesprek

Het eerste gesprek is een kennismakingsgesprek waarin er informatie wordt gegeven hoe praktijk GvR werkt en waarin jij aangeeft wat de vraag en/of de klacht is. Tijdens het eerste gesprek worden er vragen aan je gesteld om meer zicht te krijgen in je vraag en je klachten. Wanneer je een traject start, kunnen er ook nog vragenlijsten afgenomen worden om een beter beeld van je klachten te krijgen. Op basis van de vraag, de klacht en wat je als doel hebt, doet praktijk GvR een voorstel. Je kunt dan besluiten om een vervolgafspraak te maken of niet.

Vervolg

Wanneer er een vervolgafspraak gemaakt wordt, wordt je hulpvraag of je klacht eventueel verder uitgediept om tot een behandelvoorstel te komen. De behandeling is gericht op je hulpvraag of je klacht(en). Dat wat jij als doel stelt is het resultaat waar naar toe gewerkt wordt. Afhankelijk van de aard en de ernst van de klacht (vanaf 2014 wordt door de huisarts een verwijzing voor een kort, middel of intensief traject gegeven) duurt een behandeling 2 tot 12 sessies. Langer behandelen is mogelijk, maar valt vaak buiten de zorgverzekering (zie kosten). De laatste sessie is meestel gericht op terugvalpreventie. De sessies duren in principe 45 minuten. Aan het eind van iedere sessie wordt afgesproken of en wanneer er een vervolgafspraak gemaakt wordt. Afhankelijk van de vraag of klacht zijn de sessies 1 maal per week of per twee weken. Wanneer de behandeling naar het eind loopt wordt er meestal gekozen om meer tijd tussen de sessies te laten vallen, bijvoorbeeld 1 maal met vier weken. De planning gebeurt altijd in overleg met de klant. Een afspraak kan zowel overdag als 's avonds. Afmelden of verzetten van reeds geplande afspraken kan tot 24 uur van tevoren. Wanneer een klant zonder afmelden niet op een geplande afspraak komt, wordt 25 euro in rekening gebracht.

Behandeling

Praktijk GvR werkt op basis van Cognitieve Gedrags Therapie (www.vcgt.nl). Ook biedt Praktijk GvR behandeling d.m.v. EMDR (www.emdr.nl). Deze techniek is zeer effectief bij trauma behandeling, maar werkt ook goed bij andere problemen met ervaringen in het verleden. Een andere methode die gebruikt wordt is de COMET (competetive memory training). Verder maakt Praktijk GvR gebruikt van diverse aanvullende methodes zoals Transactionele Analyse en het Sociaal Competentie Model. Ook werkt Praktijk GvR vanaf 2014 met E-Health programma's, waarbij behandeling voor een deel via internet plaats vindt (www.psyforyou.nl).

Scholen, Instellingen en Supervisanten

Het doel van Praktijk GvR is af te stemmen op de vraagstelling van de school, instelling. Op basis van een intake gesprek doet Praktijk GvR een voorstel en offerte. Wanneer er overeenstemming is over het voorstel volgt de planning en uitvoering. Afhankelijk van de opdracht werkt Praktijk GvR met Willem Bulens (onderwijs opleider). De aard van de opdrachten kan divers zijn:
  • Counseling
  • Workshop
  • Cursus
  • Training
  • Geleide intervisie
  • Coaching

Gerald van Rijsewijk van Praktijk GvR is supervisor en werkbegeleider voor de opleiding tot GZ-psycholoog binnen de Opvoedpoli. Hij geeft supervisie aan (GZ-)psychologen, orthopedagogen en andere diciplines op basis van een gerichte vraagstelling.